Tips for trygge leker

 
Hvordan vet du at leken er trygg?
Ved kjøp av en ny leke bør foreldre gå gjennom leken på forhånd. En retningslinje er å følge aldersanbefalingen til leken og se om barnet får leken til å fungere som tiltenkt. Husk at anbefalt aldersgrense kun er et utgangspunkt. Bruk skjønn.

Beskyttelse mot kvelning
Små barn liker å putte ting i munnen. Dette oppgis å være den vanligste leketøyskaden. Et bra tips er å bruke en tom dorull for å teste om små deler utgjør en kvelningsfare. Store leker kan også inneholder små deler. Kontroller at kuler på ranglen sitter fast. En snor eller ledning skal ikke være lenger enn 17 cm. Plastposer som leketøy ofte blir levert i skal kastes med en gang.

Sårskader
Skarpe spisser og kanter kan skade barna. Leketøy for barn under 3 år skal være laget slik at det ikke er fare for kutt eller stikksår. Ikke gi skyteleker til barn under 4 år.

Klem- og fallskader
Mange barn har skadet seg fordi hoppekua eller gyngehesten de satt på plutselig veltet. Ikke plasser duploklosser ved siden av trampolinen.

Drukning
Et barn kan drukne på 10 cm grunt vann. Barn under 7 år skal ikke bruke snorkel siden de ikke har stor nok lungekapasitet. Barn mellom 7 - 12 år skal ha tilsyn ved bruk av snorkel.

Elekriske skader
Elektriske leketøy skal ikke kunne kobles direkte til nettet, men gå via batteri eller kobles via en transformator.

Med litt planlegging og tilstedeværelse kan du bidra til at lekene barna liker er trygge - i tillegg til mye moro.

Publisert: 10.11.2015